Minister Osepa bezoekt zorginstelling Laurens in Rotterdam

29022012 01

Willemstad – De Gevolmachtigde Minister van Curaçao, de heer Sheldry Osepa, kreeg onlangs een presentatie van de directeur Laurens Regio Barendrecht drs. Ben van Dorp. Aanleiding hiervoor was het project “De Beukelaar”, een multifunctioneel gebouw in Rotterdam-Zuid, waar o.a. plaats zal zijn voor ouderen uit de Antilliaanse, Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse gemeenschap.

De Beukelaar wordt een multiculturele zorginstelling met dagopvang en permanente opvang voor ouderen met een vorm van dementie.

De opening van het gebouw staat gepland voor februari 2013. Mw. Ruthmila Cicilia, bestuurslid / initiatiefnemer van Stichting Zorgcocon Kwido pa Anciano is nauw betrokken bij dit project.

Zij verzorgt samen met haar collega Gilda Leonora en overige bestuursleden momenteel 2 x per week een dagopvang voor Caribische ouderen in Laurens Simeon en Anna aan het Zuidplein te Rotterdam. Op dinsdag en donderdag is “Korona di Sabiduria” van 10 tot 15 uur geopend voor ouderen die elkaar willen ontmoeten in hun eigen cultuur en gewoonten.

Volgens mw. Cicilia is er zeker behoefte aan uitbreiding van de opvang. Het onderwerp dementie begint uit de taboesfeer te raken en steeds meer Caribische ouderen komen naar de dagopvang, zowel mannen als vrouwen. Juist door hun eigen cultuur te beleven, knappen zij weer op en wordt hun levenskwaliteit verhoogd. Het gezamenlijk koken en eten en verhalen over vroeger vertellen in het Papiaments geeft hun weer energie. In Rotterdam zijn er zo’n 600 Caribische ouderen (65 +) die steun kunnen gebruiken.

De organisatie Laurens is een multiculturele instelling waar ook een aantal Curaçaoenaars werkzaam is. Zo gaf Signaldo Kopra, teamleider Zorg aan Huis, aan dat de familie vroeger een ziek familielid het liefst thuis opving, maar dat er nu een verschuiving is naar gedeelde zorg tussen familie & professionals, en dat men elkaar opzoekt in de zorginstellingen die hier ruimte voor bieden. Ook Gevolmachtigde Minister Osepa bevestigde dat Curaçaoenaars elkaar altijd graag opzoeken, en dat opvang in eigen cultuur zeker positief zal worden ontvangen.

De presentatie en de discussie werden tevens bijgewoond door mw. Marom Ayoubi, Directeur OCAN en door Robert Candelaria, Directeur Kabinet van Curaçao.