Europasscertificaten voor 19 topvrijwilligers van Zorgcocon.nl en eentje van @_MYT

Goed hier te zijn, bij Laurens op Rotterdam Zuid in een spiksplinternieuwe De Beukelaar. Vandaag mag ik (Korrie Louwes) 20 vrijwilligers in het zonnetje zetten. 20 vrijwilligers die vandaag het Europass certificaat op hun cv mogen zetten. Het zijn 19 mensen die zich sinds mei 2012 met hart en ziel hebben ingezet voor de medemens bij Laurens door minimaal 300 uur vrijwilligerswerk te doen voor dementerende ouderen en eentje om jongeren te helpen hun eigen pad te vinden op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Met de Europass is er erkenning en waardering voor al dit werk. Niets voor niets een formeel Europees certificaat.
De Europassen worden dit jaar gegeven aan ruim 20 vrijwilligers. 19 daarvan zijn allen actief bij Stichting Zorgcocon Kwido pa Anciano. Die éne is actief bij vrijwilligersproject Manage Your Talent. De negentien geweldenaren zetten zich in voor Stichting Zorgcocon Kwido pa Anciono, doel: het opzetten van een kleinschalige woonvorm voor hulpbehoevende en dementerende ouderen die in Nederland wonen. Kwido pa Anciono betekent in het Papiaments ‘zorg voor ouderen’. De stichting is enige jaren geleden begonnen met het aanbieden van dagactiviteiten voor Caribische ouderen. Erg bijzonder wat ze allemaal doen, zoals net gehoord gaat het om een kop koffie met kaneel om 8.00 uur ’s ochtends, over lekker buiten wandelen, over Curacaose plaatjes draaien, over tolken, brieven schrijven, samen koken etc. Vrijwilliigers die dat met hart en ziel doen en veel warmte ervoor terug krijgen en en passant ook nog eens bijleren in de praktijk. En dat laatste wordt vastgelegd in een Europass, waarvan ik er zo 20 mag uitreiken.
Vrijwilligers kunnen dit werk nooit zo goed doen en langvolhouden als er ook niet een steun in der ug is, zoals hier geleverd door Laurens. een prachtsamenwerkingsverband. Ik kom graag langs voor dit soort bijzondere plechtigheden. Rotterdam is trots op haar vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is een belangrijke motor van onze samenleving en van een stad als Rotterdam. 1 op de 3 Rotterdammers zet zich vrijwillig in voor deze stad, en levert zo een bijdrage aan onze samenleving. Iets waar ik persoonlijk ontzettend trots op ben! Wist je dat de andere grote steden deze aantallen niet eens halen… Wist je ook dat Rotterdammers bovendien per persoon meer vrijwilligerswerk doen dan elders in Nederland? Als stad maken wij ons hard voor onze vrijwilligers. Zo wil Rotterdam het in makkelijker maken voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te vinden en voor toekomstige vrijwilligers om vrijwilligerswerk te vinden. Dit doen we bijvoorbeeld door te zorgen voor één makkelijke ingang waar u terecht kunt met al uw vragen over vrijwilligerswerk. Onlangs hebben we in de centrale bibliotheek VrijwilligerswerkRotterdam geopend. Hier komen vraag en aanbod van vrijwilligers in onze stad samen. Ik nodig u van harte uit daar eens langs te gaan voor werk en om geschikte vrijwilligers te zoeken.
Wat erg belangrijk is, is dat de vrijwilligers en al dat fantastische werk wat ze verrichten voor de Rotterdamse samenleving zoveel mogelijk in het zonnetje wordt gezet. Zo heb ik ook onlangs met organisatie Yes We Care vlaggen mogen hijsen op de vlaggenparade middenin de stad bij de Boompjes. Dat maakt vrijwilligers en het werk wat ze doen heel concreet, heel zichtbaar. Deze uitreiking van Europass draagt daar ook aan bij. Ik ben trots op jullie inzet. Gefeliciteerd met jullie Europass certificaat. Dank voor al het goede warme werk!