Dagopvang

De stichting Kwido pa Anciano biedt elke woensdag gezellige dagopvang voor ouderen uit het Caribisch gebied in een warme, inclusieve omgeving waar cultuur en zorg samenkomen. Hier kunnen ouderen heerlijk samen koken en genieten van traditionele Caribische gerechten, muziek en activiteiten die hen verbinden met hun roots. Er is ruimte voor sociale interactie, spelletjes en herinneringen delen. Betrokken vrijwilligers zorgen voor persoonlijke zorgbehoeften en begrijpen de unieke culturele achtergronden van de gasten. Deze dagopvang bevordert welzijn, gezondheid en biedt een thuis weg van huis voor ouderen, waar ze zich gewaardeerd en geliefd voelen. De stichting organiseert ook uitstapjes met de bus, rondvaarten of bezoekjes aan een museum.

U hoeft zich niet alleen te voelen. Meld u aan voor de dagopvang en maak snel vrienden met gelijkgezinden met eenzelfde achtergrond. De dagopvang wordt verzorgd door gemotiveerde vrijwilligers, die het werken net zo leuk vinden als onze gasten zelf.

De dagopvang laat de deelnemers op een vrijblijvende en ongedwongen manier kennis met elkaar maken. De deelnemers praten over en beleven hun gemeenschappelijke achtergrond, cultuur en zaken die zij tegenkomen bij het ouder worden.

De activiteiten zijn niet alleen ontspannend, maar ook educatief, recreatief en informatief. De gezamenlijke uitstapjes hadden zowel een recreatief als een educatief karakter.

De dagopvang staat open voor ouderen met een Caraïbisch (culturele) achtergrond, al dan niet met een fysieke of mentale (dementie) beperking.

Doelstellingen

Een ruime meerderheid (>70%) van de in de deelgemeente Feijenoord wonende oudere Caribianen (vanaf ongeveer 55 jaar) zegt bekend te zijn met de specifiek voor hen bestemde voorzieningen en georganiseerde activiteiten op het gebied van zorg, welzijn en diensten vanuit de regio. Informatie verstrekken over specifieke zorg onderwerpen en financiële veiligheid die belangrijk zijn voor de doelgroep. 

Door ouderen bij elkaar te brengen en hen allerlei activiteiten aan te bieden, hen zelfredzamer, zelfstandiger en weerbaarder te maken. Het opereren vanuit een groep activeert, stimuleert en motiveert de ouderen tot meer. Daarnaast speelt dit samenzijn een rol bij het bestrijden van armoede/vereenzaming en het verwerken van de heimwee gevoelens waar deze groep mee kampt.

Accommodatie

Stichting Zorgcocon maakt 1x per week op de woensdag gebruik van een ruimte in het wijk pastoraat Bloemhof op Rotterdam-Zuid voor de wekelijkse dagopvang.

De andere dagen wordt de ruimte gebruikt door andere doelgroepen.

Frequentie

De frequentie van de reguliere activiteiten van dagopvang is 1x per week (woensdag) van 10.00 tot 15.00 uur.

Picture1
Picture2
Deelnemers De dagopvang startte eind 2009, wekelijks komen er tussen de 15 en 25 ouderen. Dit zijn ouderen zonder WMO indicatie. Bij grotere en bijzondere activiteiten is het aantal deelnemers hoger. De deelnemers komen 1x per week. De leeftijd van de deelnemers varieert van 66 jaar tot 90 jaar.

Vrijwilligers

Er zijn op die dag 5 of 6 vrijwilligers op de dagopvang aanwezig.De vrijwilligers krijgen training en cursussen. o.a budgetteren, EHBO, cursus over gezond eten, bewegen, dementie en psychische klachten, mantelzorg ect.

Structurele activiteiten met deelnemers Tijdens de dagopvang dagen worden o.a. de volgende activiteiten structureel aangeboden: ∙ gezamenlijke maaltijd (cultuur-bepaald)
  • handenarbeid
  • liederen zingen
  • zelfredzaamheid-trainingen
  • omgaan met tablet smartphones
  • vraagbaak voor alle problematiek met doorverwijzing naar voorliggende
  • voorzieningen Maatschappelijk Werk, samen 010 of Vraagwijzer, etc.
Daarnaast organiseert de stichting diverse bijzondere activiteiten en “uitjes” voor en met de Deelnemers.
Voorlichting voor deelnemers en mantelzorgers Een belangrijk aspect bij de dagopvang is, dat de deelnemers makkelijker benaderbaar zijn voor voorlichting. In dat kader zijn de volgende voorlichtingsactiviteiten uitgevoerd, zowel voor de deelnemers zelf als hun mantelzorgers: Datum Activiteit In samenwerking met
Datum ActiviteitIn samenwerking met
04/10/23Informatie over Palliatieve zorgPharos/ NPzr
08/11/23Mantelzorgdag
06/12/23Informatie over de AOW
10/1/24Ouderen mishandeling: herkennen en voorkomen
07/02/24Voorlichting Valpreventie
06/03/24Verwendag nagel lakken
03/04/24workshop taart versieren
01/05/24uitstapje met de bus
05/06/23filmdag
03/07/24bloemschikken
28/08/24BBQ
25/09/24Alzheimer voorlichting
23/10/24Herinneringskoffer
13/11/24uitstapje met de boot
11/12/24jaarafsluiting gezellige middag