Stichting Zorgcocon

Kwido pa Anciano

  

Zaterdag 20 december 2014 Ludieke afsluiting voor dit seizoen voor de vrijwilligers en senioren van Rotterdam Prins Alexander in de Gerard Goossenflat. De workshop ging over communicatie. Nr. 1 brengt de boodschap over naar nr 2 en vervolgens geeft deze door totdat de laatste nr. 14e bereikt en de verwrongen boodschap naverteld. Het was wel lachen! Als je weet hoe de 1ste boodschap luidde: Stg Zorgcocon zoekt 5 vrijwilligers om mee te helpen en de zin eindigde bij nr 14 met de zin" op 15 januari wordt er vergaderd" (-: Leuke afsluiting voor dit seizoen met dank aan Norman Rojer die deze workshop heeft verzorgd. Een beetje geheugen training is goed voor onze senioren. De winnende groep kreeg van dhr. Rojer een zelfgemaakte schilderij. Het seizoen werd afgesloten met een etentje. Stichting Zorgcocon bedankt al haar vrijwilligers en wenst hen veel wijsheid en een goede gezondheid toe.

15 december 2014 laatste cursusdag Taalproeverij voor dit jaar. 5 januari gaan onze cursisten weer verder. Taalcoaches werden met een fles alcohol vrije amuserende wijn bedankt.

Op 27 november 2014 was er in de vooravond een voorlichtingsbijeenkomst geweest over Ouderen in veilige handen voor senioren. Gegeven ism met GGD en Pluspunt in de Gerard Goosenflat. Het was een interessante bijeenkomst en een eye opener voor onze gasten. Met dank aan Pluspunt en GGD Rotterdam.

Vertrek naar Karabuk  2 oktober 15.30 uur vanuit airport The Hague

Vrijwilligers van Stichting Zorgcocon Kwido Pa Anciano ontmoeten op 2 okt  2014 vrijwilligers uit het Turkse Karabük om met elkaar ervaringen uit te wisselen over hun vrijwilligerswerk in de ouderenzorg gedurende 21 dagen. .De uitwisseling is mogelijk door een financiële bijdrage van de Europese Commissie in het kader van het subsidieprogramma Grundtvig Senior-VrijwilligersProject (Grundtvig SVP). De Europese Commissie subsidieert projecten van ouderen omdat ze het belangrijk vindt dat de mobiliteit van ouderen mogelijk wordt gemaakt. Dit project werd  ondersteund door Vrijwilligerswerk Rotterdam.

Vrijdag 3 Oktober 2014

Aangekomen in  Safranbolu  rond 03.00 uur en werden verwelkomt in  verblijfplaats lerarenhuis  Sunal Tulbentci Ogretmenevi. 

Na het ontbijt  werd het programma  van  3 weken doorgenomen. 

Na het eten zijn ze gezamenlijk naar het centrum van Safranbolu gegaan. Door Unesco beschermde huizen hebben we vanuit twee gebergten bezichtigd en historische informatie over de oude stad verkregen. 

 

Zaterdag 4 Oktober 2014 

Bezoek gebracht naar het bejaardenhuis Karabuk Yucel Huzurevi in Karabuk . Ze hebben gesprekken gevoerd met de bewoners van het tehuis en kennis gemaakt met een aantal personeel. Vervolgens is de vervanger van de burgemeestser gekomen en hij heeft cadeautjes uitgereikt aan de bejaarden.  Als afsluiting van de dag zijn wij alleen met ons groepje in Hacibaba restaurant in Safranbolu geweest.

5-6-7 oktober

Ontspanningsdagen excursie in de omgeving van  Safranbulo

Woensdag 8 oktober 2014

Bezoek gebracht aan  Asmazlar Konak (herenhuis.. Hier hebben zij geluncht met het bestuur en de bestuursleden van Yucel stichting. Hier hebben zij  kennisgemaakt met mevrouw Cihan Tarhan, oprichter van de stichting gezondheid en onderwijs voor vrouwen (emancipatiecentrum). Het is opgericht in 1963 en erkent door de overheid in 1969. Deze maakt deel uit van IPFM (International Panel on Fissile Materials, www.ipfm.org). Het doel van deze stichting is om vrouwen die in problemen in de knel zitten op te vangen en voorlichtingen geven omtrent onderwijs en gezondheid.

 

Vervolgens een bezoek gebracht aan r het Sevgi kindertehuis (weeshuis).  Dit soort huizen worden gesubsidieerd door de stedelijke overheid. 

Donderdag 9 oktober 2014

Bezoek gebracht aan bejaardenhuis “Gerede Huzurevi” in Gerede.

Vrijdag 10 oktober 2014

Bezoek gebracht  “Aile ve sosyal politikalar il mudurlugu” (gezin en sociaal politieke stedelijke instelling. 

Meer informatie is te vinden op de website (ook in het engels)  www.aile.gov.tr

Maandag 13 oktober 2014 

Vandaag hebben  bezoek gebracht aan Karabuk Universiteit dat in 2007 opgericht is en  40.000 studenten telt.

Dinsdag 14 oktober 2014

Bezoek gebracht aan de  bestuurders van Alzheimer vereniging in het Yucel tehuis .

Voorlichting gekregen over de ziekte Alzheimer door de neuroloog Omer Hakan Yavasoglu . Wat er bijzonder was is dat er een behandelingsmethode is met klassieke en sufistische muziek. De achtergrond hiervan is dat er eeuwenlang in Turkije (zowel tijdens de Selçukse  en Ottomaanse rijk) bepaalde zieke mensen met muziek werden behandeld. Deze stichting heeft ook zijn eigen muziekgroep waarbij zij zowel individueel als in een groep deze methode toepassen. 

Woensdag 15 oktober 2014

Wij zijn vandaag naar de stad Kastamonu gegaan om een bezoek te brengen bij  rehabilitatiecentrum die voorheen een bejaardenhuis is geweest.

 

Donderdag 16 oktober 2014

 Op het programma stond tv-opname over het project. De opname werd de zelfde dag uitgezonden op stedelijke televisie. http://www.milliyet.com.tr/hollandali-yasli-bakim-egitimi-ekibinden-karabuk-yerelhaber-422022/

Vrijdag 17 oktober 2014

Bezoek gebracht aan  het bejaardenhuis Bartin.

18 oktober 2014 Certificaten werden uitgereikt. 

19 oktober 2014 aankomst in Instanbul

 

20 oktober 2014

Vandaag zijn wij naar het privé-bejaardenhuis Suadiye Huzurevi gegaan in Istanbul.

Woensdag 22 oktober  boottocht over de BOSPORUS.

Donderdag 23 oktober terug in Nederland. Onze vrijwilligers hebben veel  ervaringen opgedaan. Op 26 november om 17 uur vindt er een presentatie plaats bij Humanitas de Leeuwenhoek in Rotterdam.

In samenwerking en onder leiding van Ruthmila Cicilia van st Zorgcocon/Lucia Martis van Stichting ProFor en Fosten/Laurens en met dank aan alle vrijwilligers werd er een gezellige spelmiddag georganiseerd voor de migranten ouderen in de Beukelaar.

Het is wel gelukt  de vaardigheden op sensomotorische vlak te activeren. Dit was heel leuk om te zien. Het was een geslaagde dag, met dank aan het Oranje Fonds en al onze vrijwilligers Rendella Felipa, Madeleine Rodriques, Sherryl Plekker, Iris Steenkamp, Korian Oganesian en Yvonne Ostiana, Lucia Martis.

Op vrijdag 7 maart 2014 presenteerde Stichting Zorgcocon i.s.m. Siloam Leliegroep te Hoogvliet en Vrijwilligster Maria Magdalena coördinator een Folklorische Caribische dansvoorstelling speciaal gericht voor senioren en hun mantelzorgers. 

Doelstelling van deze dansvoorstelling is om ouderen met diverse achtergronden met elkaar in contact te brengen en samen te genieten van een gezellige middag.

Vrijwilligers van Stichting Zorgcocon Kwido Pa Anciano ontmoeten in 2014 vrijwilligers uit het Turkse Karabük om met elkaar ervaringen uit te wisselen over hun vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. De uitwisseling is mogelijk door een financiële bijdrage van de Europese Commissie in het kader van het subsidieprogramma Grundtvig Senior-VrijwilligersProject (Grundtvig SVP). De Europese Commissie subsidieert projecten van ouderen omdat ze het belangrijk vindt dat de mobiliteit van ouderen mogelijk wordt gemaakt. Vandaag de dag is het heel vanzelfsprekend dat jonge mensen ervaringen kunnen opdoen en uitwisselen door deelname aan een Europees project. Vijftig plussers hebben die kansen nooit eerder gehad. Om die reden geeft Europa geld aan projecten waarbij mensen uit deze doelgroep die als vrijwilliger actief zijn, een uitwisselingservaring kunnen opdoen met gelijkgestemden elders.

Stichting Zorgcocon Kwido Pa Anciano organiseert activiteiten voor hulpbehoevende en dementerende Caribische ouderen die in Nederland wonen. In Woonzorgcentrum De Beukelaar in Rotterdam Zuid organiseren vrijwilligers van de stichting twee keer per week soosactiviteiten voor deze ouderen. De soos wordt georganiseerd op dinsdagochtend en donderdagmiddag. Verder helpen vrijwilligers mee in de kleinschalige woonvorm voor hulpbehoevende en dementerende Caribische ouderen in dit woonzorgcentrum.

Turkse vrijwilligers die actief zijn in de ouderenzorg in hun woonplaats (Karabük) zullen vanaf 25 april tot en met 17 mei hun Rotterdamse collega's ontmoeten. In die periode zullen ze verschillende projecten voor ouderen in en buiten Rotterdam bezoeken. De Turkse vrijwilligers zullen kennismaken met voorzieningen voor ouderen met een etnisch culturele minderheidsachtergrond, zoals Chinees, Turks, Hindoestaans, Creools en Caribisch. Deze Turkse bezoekers zullen ook meehelpen met de uitvoering van een activiteit voor ouderen tijdens de vrijdagmiddagactiviteit voor Antilliaanse ouderen van de SWA.
Het bezoek van de Rotterdamse vrijwilligers in het ouderenwerk aan Karabük zal plaatsvinden in het najaar 2014. Ook zij zullen drie weken lang ervaringen uitwisselen en een beeld krijgen van hoe het ouderenwerk in een stad in Noord-Turkije is georganiseerd.

Dit project wordt gerealiseerd door een financiële bijdrage van de Europese Commissie via de nationale agentschappen in Nederland en Turkije. Voor de ontwikkeling van dit project is Stichting Zorgcocon Kwido Pa Anciano ondersteund door Vrijwilligerswerk Rotterdam. Vragen over dit project kunnen gesteld worden aan Ruthmila Cicilia (projectcoördinator Stichting Zorgcocon Kwido Pa Anciano: 06 50592261) of aan Marchel Schilten (adviseur Vrijwilligerswerk Rotterdam: 010 2691121).

Voorlichting door Bureau Jeugdzorg

Speciaal voor de Antilliaanse doelgroep

Mw. Yvette Cijntje van Bureau Jeugdzorg organiseert een voorlichting over de opvoeding & zorg voor kinderen en kleinkinderen binnen de Antilliaanse cultuur. De positieve punten maar ook de (herkenbare) problematiek. Welke oplossingen en mogelijkheden zijn er in Nederland en zijn deze goed afgestemd op de doelgroep?

Donderdag 23 januari 2014 van 14.00 tot 16.00 uur

Ontmoetingsruimte De Beukelaar

Wets-Varkenoordseweg 95 

Inloopproject Korona di Sabiduria